Plushovenier.nl

Gaat u uw gazon verticuteren?

Home  >>  Uncategorized  >>  Gaat u uw gazon verticuteren?

Gaat u uw gazon verticuteren?

On mei 11, 2015, Posted by , In Uncategorized, By ,,,,,, , With Reacties staat uit voor Gaat u uw gazon verticuteren?

Uw gazon verticuteren

Houd uw gazon gezond en schoon door te verticuteren. Er wordt als het ware in de grasmat en bodem gesneden, zo wordt mos verwijderd en daardoor krijgt de bodem weer voldoende lucht, licht, vocht en voedingsstoffen.

Waarom verticuteren

Het resultaat van verticuteren. Het ziet er niet zo heel mooi uit maar dat herstelt zich gauw na een paar dagen

Te weinig zuurstof, structuur en voedingsstoffen in de bodem zorgen ervoor dat er meer mos groeit dan gras. Schaduw of te kort maaien zijn vaak ook de oorzaak van mos. Wat tegen een viltlaag en mos helpt, is verticuteren.  Door met een speciale verticuteermachine over het grasveld te gaan, worden mossen en de viltlaag verwijderd en de wortels doorgesneden. Doordat de wortels worden afgesneden kan er niet direct nieuw mos gevormd worden.

Wat verticuteren precies is

  • Verwijderd mos en vervilt gras.
  • De grond wordt toegankelijk doordat de grasmat opengewerkt wordt zodat zuurstof, voedingsstoffen en wat er erdoor kan
  • Voorkomt de groei van paddenstoelen en schimmels.
  • En het bevorderd de wortelgroei van het gras.

Verticuteren is bijna hetzelfde als schoonharken van uw tuin

Omdat het handmatig verwijderen van mos een hardnekkige klus is, kunt u het beste een verticuteermachine gebruiken . Bij een heuvel of een schuine graswal word er voor het verticuteren eerst met een riek gaten te prikken. Daarna met een goede puntige bladhark het mos wegharken. Na behandeling ligt het gazon er niet al te florissant bij, maar na een paar dagen knapt het duidelijk alweer op. Na het verticuteren kan het gazon bemest worden.

Wat kan er nog meer gedaan worden tegen mos?

  • Regelmatig bekalken. Op zure grond wordt grasgroei geremd waardoor mos zich kan ontwikkelen. Op plaatsen waar de verhouding tussen calcium en magnesium in de grond niet ideaal is komt vaker mosgroei voor. Bekalking met extra magnesium gaat dit tegen.
  • Aangepaste gazonvoeding: voeding met indirecte werking tegen mos.
  • Niet te kort maaien.

Aanleg met graszoden

 Graszoden maaien

Snijden van graszoden

Ook kunnen voor de aanleg van een gazon graszoden gebruikt worden.

Een juiste zuurgraad, verbetering van de bodemstructuur en een basisbemesting zijn ook essentieel bij een geslaagde aanleg van graszoden. Daarnaast is een extra stimulans voor een snelle beworteling noodzakelijk. Een organische NP-meststof met een hoog gehalte aan fosfor zorgt voor een extra stimulans van de beworteling en een snellere inworteling tussen de graszode en de ondergrond.

Onderhoud van gazon

Voor een goed onderhouden gazon zijn twee zaken belangrijk:

  • correct maaien
  • aangepast bemesten

De keuze van de meststof is afhankelijk van grondsoort, gazontype, beregening en periode.

In grote lijnen zijn er voor gazons drie bemestingsperiodes per jaar: voorjaar, zomer en najaar. In het najaar zorgt een hoog kaliumgehalte in de meststof voor het afharden van het gras voor de winterperiode en magnesium voor een groene kleur gedurende de winter.

Het verdient dusaanbeveling een gazon in het voorjaar te verticuteren om mos en dood materiaal te verwijderen en de doorlatendheid van de bodem te verbeteren.

Voor alle informatie mbt verticuteren en onderhoud van tuinen neemt u gerust contact op.

Summary
Article Name
Verticuteren
Description
Houd je grasveld gezond en schoon door te verticuteren. Je snijdt als het ware in de grasmat en bodem, zo verwijder je mos en daardoor krijgt de bodem weer voldoende lucht, licht, vocht en voedingsstoffen.
Author
Comments are closed.
 
Translate »
%d bloggers liken dit: